Vernisajul expoziției „In memoriam Gyarmathy Zsigáné”

Vernisajul expoziției „In memoriam Gyarmathy Zsigáné”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Arhivele Naționale – Direcția Cluj, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” vă invită să participați la vernisajul expoziției In memoriam Gyarmathy Zsigáné”, care va avea loc în data de 16 august 2023, ora 15, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Hory Etelka s-a născut la Mănăstireni, iar după căsătoria cu Gyarmathy Zsigmond a trăit până la sfârșitul vieții în Huedin. Deși a fost o scriitoare prolifică a timpului, posteritatea își amintește de ea în primul rând ca și creatoarea industriei casnice textile din zona Călata.

Expoziția se concentrează pe personalitatea acestei doamne remarcabile, care își folosea talentul, energia sa excepțională, abilitățile organizatorice și calitățile sale de personalitate publică în beneficiul zonei natale, Călata. Oferind o selecție din moștenirea d-nei Gyarmathy, păstrată în patru colecții publice (piese ceramice, port tradițional, textile de interior, documente scrise și vizuale), expoziția ne introduce și în atmosfera artei populare din zona Călata de la sfârșitul secolului al XIX-lea care a atras atenția cercetătorilor, artiştilor şi a publicului larg maghiar deopotrivă, prin bogăţie, diversitate şi personalitate.

Expoziția va fi deschisă în perioada 16 august-24 septembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *