TEHNICI INOVATIVE IN VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL. ICOANELE DE PE VALEA SEBEȘULUI DIN COLECȚIA MUZEULUI ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

TEHNICI INOVATIVE IN VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL. ICOANELE DE PE VALEA SEBEȘULUI DIN COLECȚIA MUZEULUI ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă adresează invitația de a participa la conferința de promovare a proiectului „Tehnici inovative in valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul își propune să faciliteze accesul vizitatorilor la  icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică  și documentară, pictate de generații de artiști țărani. Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate  atât prin expunere directă cât și prin  prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție. În cadrul proiectului vor fi restaurate și conservate în vederea expunerii 66 de bunuri de patrimoniu la care accesul publicului larg este dificil.

Pe lângă rezultate aferente procesului de digitizare si de realizarea a propunerilor de restaurare digitala ale icoanelor pe sticla, la conferință vor fi edezbătute și aspecte specifice legate de tehnicile care caracterizează procersul de restaurare reală a acestor icoane.
De asemenea, în cadrul conferinței urmează să prezentăm aplicațiile digitale care vor fi  realizate in cadrul proiectului, aplicații menite să ofere publicului din mediul virtual un mod nou și interactiv de percepere a valorilor patrimoniului cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.