RCA va deveni obligatorie pentru bicicletele și trotinetele electrice

RCA va deveni obligatorie pentru bicicletele și trotinetele electrice

Una dintre cele mai importante modificări ține de modificarea noțiunii de „vehicul” și se adaugă o definiție pentru „utilizarea unui vehicul”, pentru a clarifica termenii legii și modul de aplicare a acesteia. Astfel, este considerat vehicul orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h, precum și orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul, indiferent dacă este cuplată la acesta sau nu. De asemenea, documentul asociază acestei definiții și tramvaiele, dar disociază de această accepțiune ”fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie”.

Prin urmare, viitoarea lege va obliga proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul (definiția prezentată mai sus aducând sub incidența acestor prevederi inclusiv bicicletele electrice și trotinetele electrice) să încheie o asigurare RCA pentru acoperirea riscurilor legate de utilizarea acestuia pe teritoriul României.

Totuși, norma prevede și excepții de la obligația de încheiere a contractului RCA, anume pentru vehiculele utilizate exclusiv în evenimente și activități sportive cu motor în zone cu acces restricționat, cu condiția ca organizatorul să aibă asigurare sau instrument de garantare alternativ.

De asemenea, propunerea stabilește limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA pentru prejudicii materiale și vătămări corporale și decese. Astfel, conform proiectului, pentru prejudicii materiale produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei, iar pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 31.926.210 lei.

 

Sursa. avocatner.ro