Polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Craiova au întrerupt călătoria unui cetățean român minor deoarece însoțitorul nu deținea acordul legalizat al celuilalt părinte

Polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Craiova au întrerupt călătoria unui cetățean român minor deoarece însoțitorul nu deținea acordul legalizat al celuilalt părinte

Echipa de polițiști a verificat biletele de îmbarcare și documentele de călătorie ale persoanelor, și au constatat faptul că însoțitoarea, mama copilului, nu deținea documentele necesare pentru a ieși din țară împreună cu minorul, respectiv nu avea acordul legalizat al celuilalt părinte sau un document de călători care să ateste că se deplasează la domiciliu/reședință. Persoanelor nu li s-a permis ieșirea din țară.

Reamintim pe această cale care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil.
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil.
  • Acord din partea ambilor părinți.
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

În aceeași zi, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră și polițist din cadrul Biroului Transporturi Aeriene – Aeroportul Internațional Henri Coandă București au verificat un bărbat care se afla în zona porților de îmbarcare.

Echipa de polițiști a solicitat persoanei biletul de îmbarcare și documentele de călătorie, iar în urma verificării acestora, cu ajutorul dispozitivului mobil care folosește aplicația eDAC conectată la bazele de date relevante ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen, s-a stabilit, că actul de identitate prezentat, cu însemnele autorităților din Italia, este fals. Bărbatul a declarat că este cetățean din Siria și a recurs la această metodă deoarece intenționa să ajungă în Oslo, Norvegia și nu deținea documentele necesare.

Lucrătorii noştri i-au întrerupt călătoria și au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunilor de fals privind identitatea și complicitate la fals material în înscrisuri materiale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Echipele mixte care desfășoară activități punctuale în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București au mai depistat, tot în cursul zilei de 04 aprilie a.c., cu ajutorul dispozitivelor mobile care folosesc aplicația eDAC, un cetățean din Nepal care avea emis un mandat de aducere și unul din India care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României. Persoanelor nu li s-a permis continuarea călătoriei și au fost predate autorităților competente.