Muzeul Kitsch-ului, la Cluj-Napoca

Muzeul Kitsch-ului, la Cluj-Napoca

Cu ocazia TIFF #20, am avut ocazia să-l cunosc pe antrepenorul Adrian, proprietar al Muzeului Kitsch-ului, care la prima întâlnire a avut disponibilitatea de-a ne prezenta locația unde este Muzeul Kitsch-ului, muzeu care a fost înființat în anul 2017 în Centrul Vechi al Bucureștiului. Mi-a făcut plăcere să schimbăm câteva vorbe legat de acest muzeu, o persoană carismatică, unde prin zâmbetul lui te face să intri cu încredere să vizitezi muzeul.

A devenit in scurt tinp atracția preferată a străinilor aflați in vizită în Capitală și a urcat instant in top 5 “things to do in Bucharest” pe Tripadvisor( probabil cea mai mare platformă de acest gen din lume).

În anul 2018, muzeul s-a situat pe primul loc al acestei aplicații.

O dată cu începutul pandemiei de Covid 19, în anul 2019, muzeul nu s-a mai putut susține și am fost nevoiți( și forțați în același timp) să închidem locația.

Între timp am și pierdut spațiul pe care îl inchiriam din Centrul Vechi.

La începutul anului 2020 am desfășurat o expoziție într-un centru comercial din Capitală unde au venit să ne viziteze peste 80.000 de oameni într-un interval de doua luni( chiar dacă intrarea a fost gratuită, este un record chiar și pentru cele mai mari muzee ale lumii).

Astfel am decis să mergem cu expoziția mobilă prin toată țara și primul loc unde am ales să ne oprim a fost orașul Cluj-Napoca unde vom fi până la 30 Septembrie 2021.

Accesul pentru persoanele cu dizabilități este gratuit la această expoziție, la fel și pentru copii veniți prin programe școlare sau centre de seniori(pensionari).

Romanian Kitsch Museum reprezintă o colecție privată de obiecte, considerate relevante pentru ilustrarea conceptului de „kitsch” românesc, în 7 secțiuni: Dracula, Kitsch religios, Kitsch comunist, Design Interior, Gypsy Kitsch, Kitsch Modern și Kitsch Art Gallery.

Ne place să spunem că facem haz de necaz, iar vizitarea muzeului nostru este o experiență amuzant de tristă sau trist de amuzantă, depinde doar de cât de optimist ești.

În principiu, în colecția noastră am încercat să decupăm câteva cadre din societatea pe care cu toții o știm și să le subliniem sau să le caricaturizăm, pentru a le observa mai bine și pentru a ne amuza pe seama lor.

Conceptul dorește să crească segmetul obicetivelor culturale din România prin interactivitate și creativitate. Demitizarea conceptului de MUZEU, ca experiență exclusivistă, intelectuală, adresată doar elitelor.

Prezentarea conceptului de MUZEU ca o experiență interesantă, îmbogățit-oare, cool și accesibilă oricui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *