Modificari la Codul Rutier: soferii incepatori NU vor mai putea conduce anumite masini

Modificari la Codul Rutier: soferii incepatori NU vor mai putea conduce anumite masini

Soferii incepatori nu vor mai putea conduce masini cu mai mult de 100 cai putere, “care pot dezvolta viteze mari si care pot fi scapate cu usurinta de sub control”, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat in dezbatere.

Proiectul vizeaza modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in sensul introducerii mai multor masuri de inasprire a pregatirii candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere, precum si alte modificari menite sa previna accidentele de circulatie.
De exemplu:
– normalizarea relatiei dintre reprezentantii autoritatii care aplica legea si participantii la trafic, in primul rand prin adoptarea unui cod de conduita special adresat politistilor rutieri, Hotararea Guvernului nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etica si deontologie al politistului avand caracter mult prea general pentru a fi aplicabil atributiilor si situatiilor specifice din trafic. In al doilea rand, efectuarea de misiuni de informare a participantilor la trafic vor deveni obligatie a politiei rutiere.

– recurgerea la prezenta in trafic a politistilor in autospeciale in scop disuasiv la adresa participantilor la trafic care ar fi tentati sa incalce regulile de circulatie.

– extinderea interdictiei de a utiliza dispozitive care pot distrage atentia pietonilor, biciclistilor si utilizatorilor de trotinete de la trafic (vehicule, semnale luminoase, indicatiile politistilor, etc.) pe parcursul traversarii carosabilului sau a liniilor de cale ferata; in cazul conducatorilor auto la art. 36, alin. (3) este deja prevazuta interdictia de a folosi telefoanele mobile daca nu sunt prevazute cu dispozitive tip ”maini libere”.

Mai multe informatii: https://e-juridic.manager.ro/articole/modificari-la-codul-rutier-soferii-incepatori-nu-vor-mai-putea-conduce-anumite-masini

 

Sursa. https://e-juridic.manager.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *