Iarmaroc de Sfântul Ilie

Iarmaroc de Sfântul Ilie

Potrivit informaților trasnmise de către Muzeul Satului Dimitrie Gusti, în perioada 17-18 iulie 2021 Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va organiza evenimentul „Iarmaroc de Sfântul Ilie”.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 17-18 iulie 2021 la Iarmarocul de Sfântul Ilie, eveniment prilejuit de marea sărbătoare calendaristică a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 20 iulie.

Sfântul Ilie, patronul verii, al arșiței și frământărilor atmosferice marchează, în calendarul popular, miezulverii pastorale, când pe munți se organizau nedei, ciobanii separau berbecii de oi și apicultorii retezau fagurii de miere.

Acum au loc practici de pomenire a morților și ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori și busuioc spre sfințire. Pentru alungarea ploilor torențiale, a vijeliilor și grindinei se făceau vrăji și descântece și tot acum se culeg tot felul de plante de leac pentru cei bolnavi.

Evenimentul este menit să refacă atmosfera vechilor târguri organizate în satul de odinioară, unde oamenii seduceau în preajma marilor sărbători pentru a-și reînnoi casele și pentru a întâmpina praznicul așa cum se cuvine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.