Grădinița Specială a fost înființată în anul 1984, ca unitate de învățământ special preșcolar, cu program săptămânal. Prin activitatea sa, Grădinița oferă șanse egale la educație specializată, de calitate, copiilor preșcolari cu dizabilități intelectuale, tulburări din spectrul autist, sindrom Down, sindrom hiperkinetic, întârziere în dezvoltarea limbajului receptiv și expresiv, tulburări emoționale și de conduită.
De la înființare, au fost înscriși aproximativ 2000 de copii, iar în anul școlar 2024-2025 instituția funcționează cu șase grupe de preșcolari, cu 50 de copii, având vârste cuprinse între 3-7/8 ani. Aceasta oferă spații corespunzătoare pentru organizarea și desfășurarea activităților, materiale didactice diferențiate în funcție de nivelul grupelor, specificul cabinetelor, temelor și obiectivelor recuperatorii (jocuri didactice și jucării adecvate, cu valoare terapeutică, softuri educaţionale, table/display-uri interactive, jocuri şi module pentru kinetoterapie şi educaţie psihomotorie etc.).
Reamintim faptul că forul administrativ județean a derulat în cadrul acestei unităţi de învăţământ special un proiect de extindere şi modernizare a spaţiilor (sala de mese şi sala de sport), precum și o amplă lucrare de reabilitare a întregii clădiri, constând în refacerea șarpantei, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare şi termice, refacerea tencuielilor interioare şi exterioare, parchetarea grupelor şi dormitoarelor, placarea pereților cu pal melaminat.
Totodată, Consiliul Județean Cluj are în derulare un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență ce vizează dotarea tuturor școlilor speciale din subordine, inclusiv a Grădiniței Speciale, cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale.