
Traficul aglomerat din marile orașe crează șoferilor probleme atât în ceea ce privește deplasarea, dar și atunci când este vorba de staționarea mașinilor. Infrastructura rutieră urbană este, de cele mai multe ori, subdimensionată, atât în ceea ce privește căile de rulare, cât și din punct de vedere al disponibilității locurilor de parcare. Graba de a ajunge la destinație, dublată de lipsa unui număr adecvat de locuri de parcare, precum și lipsa educație rutiere (dar nu numai), determină mulți șoferi să își lase autoturismele în locuri în care legea nu permite.
Parcarea autoturismului în dreptul locurilor deja ocupate de alte mașini este o practică destul de des întâlnită în marile orașe. Trebuie știut faptul că, într-o astfel de situație, șoferul pus în imposibilitatea de a părăsi locul de parcare din cauza unui vehicul care îi blochează mașina trebuie să apeleze la Poliția rutieră, ori la cea locală, reprezentanții celor două instituții fiind singurii care pot constata faptul că un vehicul este parcat neregulamentar și pot dispune ridicarea acestuia.
Conform OUG 195/2002 (Codul rutier), ”Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”. În plus, în baza hotărârilor consiliilor locale, o autoritate asemănătoare au și reprezentanții Poliției locale.
Sursa. avocatnet.ro