CERCETAȚI PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, CAMĂTĂ, ȘANTAJ ȘI COMPLICITATE LA ȘANTAJ

CERCETAȚI PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, CAMĂTĂ, ȘANTAJ ȘI COMPLICITATE LA ȘANTAJ

La data de 20 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov și Prahova, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj și complicitate la șantaj.

Video: https://youtu.be/BR17N37Tdso

În baza probatoriului administrat s-a reținut că, la începutul anului 2022, în municipiul București, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, format din nouă membri,  având ca scop comiterea infracțiunilor de camătă și șantaj.

Din cercetările efectuate a reieșit că una dintre persoanele cercetate, lider al grupului infracțional organizat, ar fi oferit împrumuturi cu dobândă, ca îndeletnicire, mai multor persoane vătămate, iar, ulterior, împreună sau cu sprijinul celorlalți membri, le-ar fi  amenințat cu acte de violență ori ar fi exercitat asupra lor și a membrilor de familie presiuni psihice, inducându-le o stare de puternică temere  pentru a obține  de la acestea bunuri sau foloase patrimoniale necuvenite.

De asemenea, invocând o datorie a uneia dintre victime,  ar fi menținut-o, prin acte de constrângere, (preluarea documentelor personale și amenințări) în stare de dependență financiară, în scopul obținerii unui imobil, proprietatea acesteia.