Când vine vorba despre Codul penal, una dintre modificările propuse vizează pedepsele complementare, care se aplică pe lângă condamnarea stabilită de instanță.
Astfel, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi se va aplica, în cazul dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, pentru o perioadă cuprinsă între unu și zece ani. Așadar, cei cărora li suspendă dreptul de a conduce vehicule vor rămâne fără permis timp de până la zece ani.
Acum, interzicerea exercitării dreptului de a conduce vehicule poate fi stabilită pe o perioadă de până la cinci ani.
În rest, interzicerea exercitării celorlalte drepturi, printre care și dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a alege, drepturile părintești, dreptul de a părăsi teritoriul României și altele, se va aplica pe aceeași perioadă ca în prezent, respectiv cuprinsă între unu și cinci ani.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, stabilește articolul 336 din Codul penal.
Sursa. https://www.avocatnet.ro
Sursa foto. google