Bani europeni pentru valorificarea nămolului

Bani europeni pentru valorificarea nămolului

Potrivit informaților, Președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe, a semnat autorizația de construire pentru edificarea a două noi instalații de deshidratare a nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere. Cele două noi investiții vor fi realizate în cadrul stațiilor de epurare a apelor uzate (S.E.A.U.) Cluj-Napoca și Gherla.

 La rândul ei, Stația de Epurare Gherla va beneficia de o investiție finanțată din bani europeni prin care va crește gradul de deshidratare a nămolului, prin extinderea actualei linii de tratare. Nămolul astfel deshidratat până la un procent de minim 25% va fi transportat la S.E.A.U. Cluj-Napoca în vederea uscării și valorificării energetice.

            Nămolul rezultat în urma acestor intervenții tehnologice și a cărui compoziție chimică prezintă similarități cu gunoiul de grajd poate fi valorificat cu succes în agricultură, în locul îngrășămintelor chimice. Experții consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *