În ultima perioadă de timp au fost raportate destul de multe apeluri false, în aparență din partea unor instituții, companii sau unități bancare, prin care li se cere utilizatorilor să furnizeze anumimte date. Aceste apeluri false se folosesc de o tehnică numită spoofing.
Spoofing-ul telefonic reprezintă un tip de atac cibernetic fără complexitate tehnică, prin care atacatorii pot realiza apeluri către victime folosind, în aparență, un număr de telefon diferit.
VoIP permite unui atacator să facă un apel telefonic prin intermediul internetului, astfel permițând manipularea informațiilor de contact văzute de către persoana apelată.
Nefiind constrânși de vreo cartelă telefonică sau alt serviciu similar, aceștia pot folosi numere de telefon ale unor alte entități ca mască, folosindu-le identitatea.
Persoanele rău intenționate devin tot mai inventive, din păcate.
Așadar, dacă te sună cineva și se recomandă ca fiind un reprezentant al unei unități bancare, nu transmite prin telefon nicio informație referitoare la datele tale (PIN-ul cardului, numărul contului, parole de acces etc.).
NICIODATĂ, reține, NICIODATĂ, băncile, NU cer datele cardului prin telefon.
Recomandăm să :
– Nu dați curs acţiunilor solicitate telefonic (de exemplu, nu spune datele cardului);
– Întrerupe convorbirea;
– Scrie un e-mail pe adresa oficială a băncii sau deplasează-te personal la sediul acesteia pentru a cere clarificări.
Prin distribuirea acestor informații persoanelor apropiate, victimizarea persoanelor prin astfel de metode de înșelăciune poate fi prevenită.