Acțiunea „TRUCK&BUS”, pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de încălcării ale normelor legale privind circulația pe drumurile publice

Acțiunea „TRUCK&BUS”, pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de încălcării ale normelor legale privind circulația pe drumurile publice

Polițiștii au desfășurat, pe parcursul unei săptămâni (13 – 19 mai a.c.), la nivel național, acțiunea „TRUCK&BUS”, pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de încălcării ale normelor legale privind circulația pe drumurile publice, de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Acțiunea s-a desfășurat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte.

În cadrul acțiunii, în domeniul transportului public de persoane, au fost verificate 7.940 de autovehicule, fiind aplicate 2.017 sancțiuni contravenționale.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 382 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 5 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 502 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 54 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 12 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, iar 74 de abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf.

De asemenea, alte 84 de sancțiuni au fost aplicate pentru deficiențe tehnice, 6 pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 125 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 110 pentru lipsa unor documente ale vehiculului și 31 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport.

În domeniul transportului public de marfă, au fost verificate 18.804 autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 9.291 de cazuri.

Din totalul acestora, 1.370 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 29 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.536 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 676 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 543 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 928 pentru abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf, 825 pentru deficiențe tehnice, 30 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 12,5 tone, iar 59 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12,5 tone.

Totodată, au fost aplicate 81 de sancțiuni pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 374 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 260 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 276 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 34 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase și 5 pentru nerespectarea normelor privind transportul deșeurilor periculoase.

În cadrul acestei acțiuni, organizate la nivel național, a fost aplicat un număr semnificativ mai mare de sancțiuni contravenționale, pentru abateri constatate la funcționarea aparatului tahograf, nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă și utilizarea incorectă a aparatului tahograf, față de acțiunea organizată în perioada similară a anului 2023, înaintea dotării Poliției Române cu cele 50 de complete de softuri tahograf, achiziționate prin intermediul proiectului „Helipol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier”, fiind confirmată astfel utilitatea acestor dispozitive.

Exemple:

  1. La data de 18mai 2024, o persoană ar fi efectuat transport contra cost de persoane (cursă ocazională pe ruta Pitești – București) cu un microbuz, iar, în urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri din municipiul București,a reieșit că aceasta nu ar fi respectat obligația de a introduce cartela conducătorului auto în aparatul tahograf și nu ar fi înregistrat perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă.

Totodată, autovehiculul ar fi avut parbrizul fisurat și anvelopele uzate peste limita legală.

Astfel, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 37/2007, respectiv O.U.G. nr. 195/2002, fiind dispusă, totodată, reținerea certificatului de înmatriculare.

  1. La data de 14 mai 2024, o altă persoană ar fi condus un ansamblu de vehicule, format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, și ar fi efectuat transport contra-cost de mărfuri, iar, în urma opririi acestuiaîn municipiul Craiova și a verificărilor efectuate de către polițiștii rutieri, a reieșit că ar fi utilizat cartela tahograf a altui conducător auto.

În cauză a fost sancționat contravențional conducătorul auto, conform prevederilor O.G. nr. 37/2007.

  1. La data de 16 mai 2024, un bărbat a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Galați, în timp ce conducea un ansamblu rutier, format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, în județul Galațiși efectua transport contra-cost de mărfuri.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că pe impulsorul cutiei de viteze ar fi fost atașat un magnet, intervenindu-se astfel asupra aparaturii de înregistrare, prin alterarea datelor înregistrate, precum și a informațiilor conținute în raportul imprimat pentru ziua în curs,  respectiv 16 mai 2024.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.G nr. 37/2007.

  1. La data de 14 mai 2024, un bărbat a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliție din cadrul Poliției Municipiului Galați – Biroul Rutier, în timp ce conducea un ansamblu rutier, format dintr-o autoutilitară  și o semiremorcă,  și efectua  activități de transport  contra – cost de mărfuri, fără a deține o copie conformă a licenței de transport, valabilă.

Astfel,a fost luată măsura sancționării contravenționale a operatorului de transport, conform prevederilor H.G nr.1317/2023, totodată fiind dispusă măsura suspendării exercitării dreptului de utilizare a autoutilitarei, pentru 6 luni, fiind reținute plăcuțele cu numerele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare.

De asemenea, polițiștii rutieri au constatat faptul că autoutilitara nu ar fi fost asigurată de răspundere civilă auto, fapt pentru care proprietarul autoutilitarei a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr.132/2017.